Borstvoeding, lekker simpel

Dat borstvoeding ‘het beste is voor je kleintje’, zoals elke kunstvoedingfabrikant flemend beweert*, weten we wel. Maar we worden dag en nacht geconfronteerd met wat we zouden moeten doen, omdat het zo allemachtig góéd is. Van duurzame tuinmeubelen tot plofkip – onze maatschappij zit tjokvol keuzemomenten die stuk voor stuk een beroep doen op ons moreel besef, en daarmee op ons schuldgevoel. Kiezen voor leuk en lekker is er niet meer bij. De makkelijke weg mag je niet meer nemen. Verantwoord moet het wezen. Dat geldt ook voor de babyvoeding. Nog voordat het kleine wonder mama’s veilige buik verlaten heeft, zijn er al tal van morele keuzes gemaakt over het jonge leventje, en sta je als nieuwbakken ouders opnieuw voor een dilemma: borst of fles?

Lekker

Zei iemand maar eens hoe lekker borstvoeding is! Dan deden we het toch zeker allemaal, zonder tussenkomst van lactatiekundigen of de WHO-code die 6 maanden uitsluitend borstvoeding voorschrijft, versus de voedselproducent die baby’s liefst vanaf dag 1 aan de poedermelk ziet, en al na 4 maanden op het kauwen van prakjes aast.
Borstvoeding lekker, zei ik dus? Jawel, en hoe! Ik heb het niet over de smaak. Des te meer over het gevoel van een kindje voeden. Over de rust die er van uitgaat, over het gemak van altijd-bij-de-hand. De soezerige hormonen die vrijkomen bij moeder en kind wanneer de kleine drinkt. De troost die in de melk en moeders nabijheid zit. De liefde die met de melk meestroomt.

Waarom moeten moeders horen hoe lekker het is? Ik geloof dat ik persoonlijk sneller over de streep ga als ik de winst voor mezelf ook zie, om eerlijk te zijn. En zeker in dat oververmoeiende eerste levensjaar van je kind, is het een groot cadeau om iets energiegevends mee te maken. Zoals borstvoeding. Toegegeven, juist in de opstartweken ben je een doorlopende melkmachine, en kost het voeden je ook veel tijd en energie. Je borsten, jijzelf en je baby zijn een intensieve samenwerking met elkaar aan het opzetten, en dat gaat niet altijd vanzelf. Er is gepruts met happende mondjes en lekkende tepels, met stuwing en over- of onderproductie. Zoekende handjes, onkundig nog. Maar dan! Ieder groeit in z’n eigen rol, en weet wat hem/haar te doen staat. Er komt een dag dat je kindje zichzelf aanlegt: zonder omhaal de borst weet te vinden en drinkt. Een tijd ook, dat je de deur uit kunt met een extra luiertje in je tas, en that’s it. Geen fles en poeder mee, geen magnetron nodig in de horeca. Zelfs geen blik op de klok, want borstvoedingsbaby’s zijn niet gebonden aan het meten van uren of centiliters. Geen afwas en geen boodschappen te doen. En had ik al gezegd dat je borsten hun werk gratis doen?

Gebruik je borsten

Dus het argument: ‘borstvoeding is zo lekker makkelijk’ lijkt me heel valide. Er ligt op het moment te veel druk op moeders om het allemaal goed te doen. Ook schijnen we collectief te geloven dat borstvoeding goed, maar erg moeilijk is. Er zouden zoveel manieren van mislukken zijn, dat je net zo goed meteen kunt kiezen voor de fles. Je wordt er faalangstig van. Natuurlijk zijn er vrouwen die het echt wilden, en bij wie het niet lukte. Ondanks alles – en dat is balen!
Maar voor de overigen: lieve mensen, die borsten zijn er niet voor niets. Ze zijn gemáákt voor die baby. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik ze.

Nelleke Bos, februari 2015 | http://www.nachtzonteksten.nl

*nutricia opent elke reclame-uiting ermee, en nestle adverteert zelfs met “borstvoeding is het beste en dient zo lang mogelijk gegeven te worden”

IMG_2893

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s